The A2A Simulations Community

"Come share your passion for flight"
It is currently Thu Nov 15, 2018 7:03 pm

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
PostPosted: Sun Dec 03, 2017 4:12 am 
Offline
Airman Basic

Joined: Wed Aug 27, 2014 6:47 pm
Posts: 6
I recently purchased the C172 trainer hoping to use it with Pilot Edge, but to date I've had nothing but issues.

At present, and it appears to coincide with downloading the latest Accu-Sim file, when releasing the brakes and applying a small amount of throttle the aircraft moves very slowly then suddenly goes into a wild spin, revolving 360 degrees every two seconds or so.

I'm using P3D v4, Pollypot GoFlight Interface, FSUIPC (P3D v4 version), SPAD NeXt and Chaseplane.

Any thoughts much appreciated.

Cheers

Graham

_________________
Cheers

CaptMac


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Dec 03, 2017 5:06 am 
Offline
A2A Captain
User avatar

Joined: Fri Jun 06, 2014 1:06 pm
Posts: 7605
Location: United Kingdom
Hello Graham,

It sounds like you haven't updated your Prepar3D installation to v4.1 status as mentioned in the release notes for the Accu-Sim update. The latest update was issued specifically to address a physics issue for P3Dv4.1 users. However, applying it to v4.0 will produce the effect you're seeing.

More info on P3Dv4.1 here: https://www.prepar3d.com/news/2017/10/114527/.

Thanks,
Nick


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Dec 03, 2017 8:48 am 
Offline
A2A Lieutenant Colonel
User avatar

Joined: Sat Nov 06, 2004 11:22 pm
Posts: 28311
Location: Beccles, Suffolk, UK
Hello,

yes as Nick mentions sounds like you are trying to run 4.1 software on a 4.0 platform. Once you update P3D to the latest you will be good to go. What are you other issues you have mentioned you have experienced, have you sought any help as if they are like this one will be simple easy ones to correct and get your system correctly configured for the advanced simulation.

thanks,
Lewis

_________________
A2A Facebook for news live to your social media newsfeed
A2A Youtube because a video can say a thousand screenshots,..
A2A Simulations Twitter for news live to your social media newsfeed
A2A Simulations Community Discord for voice/text chat


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Dec 03, 2017 2:03 pm 
Offline
Airman Basic

Joined: Wed Aug 27, 2014 6:47 pm
Posts: 6
Thank you gents.......spot on.

I was sure I had the latest version, but when looking in Control Panel it displayed 4.0.

Cheers, Thank you very much.

Graham

_________________
Cheers

CaptMac


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Dec 03, 2017 2:07 pm 
Offline
A2A Captain
User avatar

Joined: Fri Jun 06, 2014 1:06 pm
Posts: 7605
Location: United Kingdom
You're very welcome! :)

Cheers,
Nick


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Dec 06, 2017 5:40 am 
Offline
A2A Lieutenant Colonel
User avatar

Joined: Sat Nov 06, 2004 11:22 pm
Posts: 28311
Location: Beccles, Suffolk, UK
Good to hear you are sorted, what are the other issues, we can only help if you ask.

thanks,
Lewis

_________________
A2A Facebook for news live to your social media newsfeed
A2A Youtube because a video can say a thousand screenshots,..
A2A Simulations Twitter for news live to your social media newsfeed
A2A Simulations Community Discord for voice/text chat


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Jan 28, 2018 12:55 am 
Offline
Airman Basic

Joined: Sun Jan 28, 2018 12:37 am
Posts: 6
Hi. I have the same situation but my P3D is 4.1.
During 2 months after installation, C172 was OK but lately I cannot use C172.

During take-off, when I increase throttle, the tail is going higher and the plane starts uncontrolled spinning.
Several times I was able to take-off but shortly in time, in the air, the plane started uncontrolled spinning.
Other planes works OK.
I have made re-installation but no diffrence.
I have prepared report based ok Dr A2A but such attachment is not allowed with my post.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jan 29, 2018 5:03 am 
Offline
A2A Lieutenant Colonel
User avatar

Joined: Sat Nov 06, 2004 11:22 pm
Posts: 28311
Location: Beccles, Suffolk, UK
vieslavtall wrote:
Hi. I have the same situation but my P3D is 4.1.
During 2 months after installation, C172 was OK but lately I cannot use C172.

During take-off, when I increase throttle, the tail is going higher and the plane starts uncontrolled spinning.
Several times I was able to take-off but shortly in time, in the air, the plane started uncontrolled spinning.
Other planes works OK.
I have made re-installation but no diffrence.
I have prepared report based ok Dr A2A but such attachment is not allowed with my post.


Hello and welcome to the forums,

have you tried the known fixes for this issue as described in this very thread?

thanks,
Lewis

_________________
A2A Facebook for news live to your social media newsfeed
A2A Youtube because a video can say a thousand screenshots,..
A2A Simulations Twitter for news live to your social media newsfeed
A2A Simulations Community Discord for voice/text chat


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jan 29, 2018 5:31 am 
Offline
Airman Basic

Joined: Sun Jan 28, 2018 12:37 am
Posts: 6
Hi,
meantime, I have discovered source of the "spin" problem.
All was OK with C172 until I equiped C172 with FAIRINGS for the wheels (mainly nose fairing).
C172 without fairings was and is OK.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jan 29, 2018 5:33 am 
Offline
A2A Captain
User avatar

Joined: Fri Jun 06, 2014 1:06 pm
Posts: 7605
Location: United Kingdom
vieslavtall wrote:
During take-off, when I increase throttle, the tail is going higher and the plane starts uncontrolled spinning.
Several times I was able to take-off but shortly in time, in the air, the plane started uncontrolled spinning.
Hi vieslavtall - actually, I think this one could be unrelated to the P3Dv4.1 fix but instead could be caused by spoiler deployment via FSUIPC5. Do you have a copy of FSUIPC installed?

Thanks,
Nick

Edit:
vieslavtall wrote:
meantime, I have discovered source of the "spin" problem.
All was OK with C172 until I equiped C172 with FAIRINGS for the wheels (mainly nose fairing).
C172 without fairings was and is OK.
Unlikely the fairings are the direct cause, although their aerodynamic effect may be tied into the spoiler axis function. I'd still suspect FSUIPC as the culprit.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jan 29, 2018 12:45 pm 
Offline
Airman Basic

Joined: Sun Jan 28, 2018 12:37 am
Posts: 6
Hi

I have FSUIPC ver.5.122.

best regards
Wiesiek


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jan 29, 2018 12:58 pm 
Online
Chief Master Sergeant
User avatar

Joined: Mon Sep 02, 2013 7:30 pm
Posts: 3434
Location: Typically hanging around N07, 12N, KLDJ, KCDW
Do you have spoilers mapped? This is known to cause trouble if the spoilers are extended. The sim engine well react to it even if they don't actually exist on the simulated aircraft.

_________________
Flight Simmer since 1983. Private Pilot
Paramus Flying Club http://www.flyingclub.org


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jan 29, 2018 1:25 pm 
Offline
Airman Basic

Joined: Sun Jan 28, 2018 12:37 am
Posts: 6
Hi
I do not make any assignments (mapping) or changes of any software. I use only initial software configuration of C172, P3Dv4.1, FSUIPC, ... I only configured C172 to use of GNT750+650.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jan 29, 2018 1:34 pm 
Online
Chief Master Sergeant
User avatar

Joined: Mon Sep 02, 2013 7:30 pm
Posts: 3434
Location: Typically hanging around N07, 12N, KLDJ, KCDW
You must have mapped controls unless you are issuing the keyboard and mouse. The default mappings are typically not very good. I can't speak for FSUIPC as I do not use it, I do not know if it maps the spoiler by default.

You are also not running a "stock" configuration with all these add-ons. Have you checked if the spoilers are mapped in FSUIPC or are you assuming they are not? Please verify for our help to be of any value.

_________________
Flight Simmer since 1983. Private Pilot
Paramus Flying Club http://www.flyingclub.org


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jan 29, 2018 2:05 pm 
Offline
Airman Basic

Joined: Sun Jan 28, 2018 12:37 am
Posts: 6
My assigments in P3D for spoilers are unchanged (by default) ie. spoilers On, Off = null, arm = shift+/ ext/retr=/
I do not use these at all :)
regarding FSUIPC: Iuse unregistered version because of needs of one of add-on and I do not change anything


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: Hook and 10 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group