The A2A Simulations Community

"Come share your passion for flight"
It is currently Tue Oct 23, 2018 4:51 pm

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sat Jan 06, 2018 3:21 pm 
Offline
Airman Basic

Joined: Mon Apr 17, 2017 4:15 am
Posts: 3
Hello

This is my first post here as I am starting with the C172 and I have a question:

I can not start the engine even if I prime it, but if I hit Shift 3 (controls) and I select DAMAGE OFF I am able to start the engine. What I am doing wrong? or what step I am missing to not be able to start the engine? Do I have to prime it more?

Thanks in advance

_________________
Image Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Jan 07, 2018 3:08 pm 
Offline
Chief Master Sergeant
User avatar

Joined: Mon Sep 02, 2013 7:30 pm
Posts: 3370
Location: Typically hanging around N07, 12N, KLDJ, KCDW
Are you following the checklist? Would strongly suggest reading the relevant section of the manual if you haven't done so.

There are many steps to starting the engine and they have to be done in the correct order and for the correct amount or correct amount of time.

Check the condition of the aircraft in the maintenance hangar.
Make sure there is fuel and oil.

Starting checklist (off memory)
Ensure that the fuel selector is in both
Fuel cutoff pushed in
Mixture idle cutoff
Throttle open about 25%
Master switch on

---
If the engine was recently run and is still hot then try to start without priming first.
Fuel Pump on
Mixture fully forward for 5 seconds (one one thousand, two one thousand...)
Mixture idle cutoff
Fuel pump off
---

Ignition switch to Start
When the engine fires, mixture promptly set to full rich
Throttle set to 1000 RPM or lower
Watch for oil pressure rising to normal within 30 seconds or shut down the engine and check for issues
Lean for taxi

There you have it and the above steps must be done in the above sequence or you will have trouble starting.

_________________
Flight Simmer since 1983. Private Pilot
Paramus Flying Club http://www.flyingclub.org


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jan 08, 2018 5:04 pm 
Offline
A2A Lieutenant Colonel
User avatar

Joined: Sat Nov 06, 2004 11:22 pm
Posts: 28216
Location: Beccles, Suffolk, UK
Hello,

first for me to ask is just to check your all updated, have you run the latest Accu-sim updater.

thanks,
Lewis - A2A

_________________
A2A Facebook for news live to your social media newsfeed
A2A Youtube because a video can say a thousand screenshots,..
A2A Simulations Twitter for news live to your social media newsfeed
A2A Simulations Community Discord for voice/text chat


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jan 11, 2018 1:23 pm 
Offline
Airman Basic

Joined: Mon Apr 17, 2017 4:15 am
Posts: 3
Oracle427 wrote:
Are you following the checklist? Would strongly suggest reading the relevant section of the manual if you haven't done so.

There are many steps to starting the engine and they have to be done in the correct order and for the correct amount or correct amount of time.

Check the condition of the aircraft in the maintenance hangar.
Make sure there is fuel and oil.

Starting checklist (off memory)
Ensure that the fuel selector is in both
Fuel cutoff pushed in
Mixture idle cutoff
Throttle open about 25%
Master switch on

---
If the engine was recently run and is still hot then try to start without priming first.
Fuel Pump on
Mixture fully forward for 5 seconds (one one thousand, two one thousand...)
Mixture idle cutoff
Fuel pump off
---

Ignition switch to Start
When the engine fires, mixture promptly set to full rich
Throttle set to 1000 RPM or lower
Watch for oil pressure rising to normal within 30 seconds or shut down the engine and check for issues
Lean for taxi

There you have it and the above steps must be done in the above sequence or you will have trouble starting.


I have managed to start the engine following all the steps. Thank you very much!!

_________________
Image Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jan 11, 2018 1:25 pm 
Offline
Airman Basic

Joined: Mon Apr 17, 2017 4:15 am
Posts: 3
Lewis - A2A wrote:
Hello,

first for me to ask is just to check your all updated, have you run the latest Accu-sim updater.

thanks,
Lewis - A2A


Yes Lewis the last update was installed, I have managed to start the engine following the above mentioned steps. Thanks!

_________________
Image Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jan 11, 2018 2:16 pm 
Offline
A2A Mechanic
User avatar

Joined: Sun May 26, 2013 5:03 am
Posts: 3880
Love it!

Even if I argue there is still some work to do on it, this is likely the only GA engine simulation out there, turboprops included, that actually require you to actually start it up. Manually. It is not only about reading a list, but all about utilizing it when the contents of it are understood. A manual start at its worst is easily as dynamic as flying an instrument approach; the to-do list only provides you the main points.

-Esa


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jan 15, 2018 8:33 pm 
Offline
A2A Spitfire Crew Chief
User avatar

Joined: Tue Jul 29, 2008 11:41 pm
Posts: 5264
Location: The South West of the large island off the north coast of Tasmania
Now you can start the 172, try going for an hour flight in high temps and then starting it again on a 40C tarmac, after 1/2 hour, with 20 people watching from the club house balcony. It is an "interesting" experience. (Please don't ask me how I know ) :lol: :lol: :lol:

_________________
Image Image
Image
...Some say he never blinks, and that he roams around the woods at night foraging for Merlin parts...


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group